Poháněné dopravníky: jaké jsou typy a k čemu se hodí?

Dopravníky jsou nedílnou součástí mnoha průmyslových i komerčních zařízení. Používají se k přepravě obvykle suchého a sypkého materiálu nebo kusového zboží z jednoho místa na druhé. Lze je různě kombinovat a rozšiřovat o další segmenty a tím vytvářet větší a efektivnější dopravníkové systémy. Naším základním stavebním prvkem bývají konstrukční hliníkové profily, díky čemuž jsou konstrukce vysoce přizpůsobitelné. Vzniklé dopravníky jsou vždy konfigurované na míru dle požadavků zákazníka.

Jednou z hlavních výhod dopravníkových systémů je jejich schopnost rychle a efektivně přesouvat velké objemy materiálu, což pomáhá zvýšit efektivitu a zlepšuje celkovou ergonomii pracoviště. Dopravníkové systémy se obvykle skládají z pásu, řetězu nebo válečků, které pohybují materiály po předem stanovené dráze, poháněné elektromotorem nebo jiným zdrojem energie.

 

Základní typy dopravníků:

  • Pásový dopravník – PVC nebo gumový pás, který je připevněn na válečky či kluznou plochu. Využívá se pro přepravu nejen sypkých materiálů, ale také kusového zboží v distribučních centrech, na letištích či v supermarketech.
  • Válečkový dopravník – skládá se z řady válečků (popř. kuželů), které jsou umístěny v pevném rámu a tvoří souvislou dráhu. Mohou být poháněné i nepoháněné (gravitační). Používají se pro manipulaci a přepravu krabic, beden či produktů v distribučních centrech.
  • Šnekový dopravník – spirálovitý šnek otáčející se uvnitř trubkovitého pouzdra nebo žlabu. Slouží pro přepravu sypkých materiálů jako je obilí, pelety, zrna, mouka, granule nebo uhlí do kotle.
  • Destičkový dopravník – skládá se z řady destiček umístěných na plochém řetězu. Tyto destičky vyváří souvislou pohybující se plochu. Tento dopravník umožňuje přepravovat i úzké či malé předměty.
  • Korečkový dopravník – kapsy navěšené na pásu nebo řetězu určeny pro přepravu především sypkých materiálů. Přeprava probíhá jen vertikálně do výšky až 60 m.
  • Kladičková trať – skládá se z řady kladiček, které jsou umístěny na několika osách. Na rozdíl od válečkové dráhy, kde jsou válečky těsně za sebou, jsou jednotlivé kladičky od sebe vzájemně posunuty. Využívají se pro přepravu menších a lehčích předmětů, se kterými by válečková dráha měla potíže.

 

Nejčastěji jsou našimi zákazníky využívané poháněné pásové dopravníky. Jedná se o strojní zařízení k přepravě kusových produktů na potřebnou vzdálenost s využitím v různých odvětvích průmyslu. Vyráběné jsou ze základního rámu, hnacího a hnaného válce, podpěrného plechu a dopravníkového pásu. Pro tento typ dopravníku je možné využít dvě varianty. První a také používanější variantou je pásový dopravník z hliníkového konstrukčního systému. Další možností je varianta kompletně z nerezových dílů a materiálů určených pro potravinářský průmysl nebo farmacii.

 

Kde a k čemu se využívají dopravníky?

  • součást automatizovaných výrobních linek, v součinnosti s dalšími technologickými celky, přeprava materiálu v logistických centrech atd.
  • provozy s technologickou operací prováděnou přímo na dopravníku
  • interiérové použití při běžných provozních podmínkách
  • doprava kusového zboží nebo ucelených manipulačních jednotek
  • změna směru, výšky i rychlosti toku dopravovaného materiálu
  • kumulace dopravovaného materiálu na dopravníku

 

Při výběru dopravníku je třeba zvážit řadu faktorů, jako je typ materiálu, velikost či hmotnost přepravovaného zboží. Správně navržený dopravník může výrazně zvýšit efektivitu výrobního procesu a snížit náklady na manipulaci s materiálem. Každý typ dopravníku má své výhody a nevýhody a je důležité zvolit ten nejvhodnější pro konkrétní aplikaci. Podívejte se na již hotové konstrukce nebo kontaktujte naše zkušené odborníky, kteří Vám rádi pomohou vymyslet řešení přímo na míru.

Zpět na přehled článků